💡Wat betekent het Vlaamse Regeerakkoord 2024 – 2029 voor uw gebouw?
Op 30 september werd het nieuw Vlaams Regeerakkoord 2024 – 2029 voorgesteld. Hierin worden de prioriteiten voor de komende jaren vastgelegd.
Onderstaande maatregelen uit het Vlaams Regeerakkoord zijn bedoeld om Vlamingen te helpen energiezuiniger te wonen, met speciale aandacht voor eigenaars van slecht presterende woningen en appartementsgebouwen.
Renovatie van appartementsgebouwen
De renovatie van appartementsgebouwen in gedwongen mede-eigendom wordt vereenvoudigd en gestimuleerd. De focus ligt op het versterken van ontzorgings- en begeleidingsinstrumenten, met extra aandacht voor de vereniging van mede-eigenaars.
Daarnaast worden de instrumenten die de renovatie ondersteunen verder verfijnd, waarbij de nadruk ligt op collectieve investeringsbeslissingen. Deze instrumenten worden gekoppeld aan een gebouwlabel, en verenigingen van mede-eigenaars worden een belangrijke doelgroep van Mijn VerbouwBegeleiding.
 Collectieve financiering
Er wordt onderzocht of energetische renovaties collectief kunnen worden voorgefinancierd.
EPC’s voor appartementen
Individuele appartementen behouden hun EPC, maar dit wordt aangevuld met een gebouwlabel voor de gemeenschappelijke delen. Het verstrengingspad van de gebouwlabels wordt vastgelegd zodra duidelijk is wat haalbare energielabels zijn voor appartementsgebouwen.
Focus op minst zuindige energielabels (E en F)
Er komen laagdrempelige collectieve renovatieprogramma’s via groepsaankopen, ondersteund door de Mijn VerbouwLening. Er zal ook ingezet worden op de opmaak van renovatiemasterplannen voor appartementsgebouwen.
Renovatieplicht
De renovatieplicht blijft op het huidige niveau van energielabel D, zonder verdere verstrenging. Voor handhaving komt er een kader, waarbij de termijn voor uitvoering en het aanleveren van bewijsstukken bij Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) wordt verlengd naar 6 jaar.
Stimuleringsbeleid
Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening blijven behouden om Vlamingen te stimuleren beter te presteren dan label D.
Vereenvoudiging van beleidskaders
De beleidskaders voor EPB en EPC (energieprestatiecertificaten) worden vereenvoudigd en beter op elkaar afgestemd om de kwaliteit te garanderen en ze gebruiksvriendelijker te maken. De berekeningen zullen geëvalueerd worden en, indien nodig, aangepast en op elkaar afgestemd. Het EPC-inspectieprotocol wordt ook vereenvoudigd.
Het Vlaams Regeerakkoord legt een duidelijke nadruk op energie-efficiëntie en duurzaamheid, met bijzondere aandacht voor de renovatie van woningen en appartementsgebouwen. Een renovatietraject voor mede-eigendommen is echter een complexe uitdaging die zowel technische expertise als zorgvuldige begeleiding vraagt. Een ervaren partner is dus essentieel om het traject succesvol te doorlopen.
Bij Trema geloven we in de persoonlijke aanpak en begeleiding van renovatietrajecten. Met onze ervaring in het ondersteunen van mede-eigendommen bieden wij een uitgebreide en gestructureerde aanpak die afgestemd is op de specifieke uitdagingen van elk project. Wij geloven er dan ook in dat we met Trema klaar staan om deze nieuwe beleidsmaatregelen te ondersteunen.