EPC gemeenschappelijke delen
Het EPC van de gemeenschappelijke delen, wat is dat precies? En wanneer heb je zo’n attest nodig?
U leest het in onderstaand artikel van Wesley Aeck, energiedeskundige bij Trema.
Het EPC van de gemeenschappelijke delen is sinds 1 januari 2024 verplicht voor alle gebouwen met minstens twee residentiële eenheden. Ook als er geen gemeenschappelijke ruimten zijn moet een EPC-attest opgemaakt worden. Het attest omvat alle vloeren, muren en daken die door de eigenaar(s) beheerd worden. Zowel appartementsgebouwen met één of meerdere eigenaars vallen onder deze verplichting. Er is echter een uitzondering voor nieuwbouwappartementen. Daar moet het EPC van de gemeenschappelijke delen uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het krijgen van de stedenbouwkundige – of omgevingsvergunning beschikbaar zijn.
Renovatieplicht
Sinds 1 januari 2023 geldt een renovatieverplichting voor residentiële eenheden, dus ook voor appartementen. Alle appartementen die vanaf 2023 aangekocht zijn met label E of F, moeten binnen de 5 jaar verplicht gerenoveerd worden naar minstens een D-label. Bij de opmaak van een EPC van een appartement worden gegevens uit het EPC voor gemeenschappelijke delen automatisch overgenomen in de software. Dit benadrukt het belang van nauwkeurigheid en volledigheid bij het opstellen van het EPC voor de gemeenschappelijke delen. Het is daarom van belang dat, bij de opmaak van het EPC GD, zoveel mogelijk aanvaarde documenten voorhanden zijn. Het voorleggen van documenten bij de opmaak heeft dus een rechtstreekse invloed op een eventuele renovatieverplichting.
Documenten
Om aanvaard te worden als bewijsstuk, moeten documenten voldoen aan het inspectieprotocol van het VEKA. Als de energiedeskundige oordeelt dat een document niet voldoet aan de opgelegde voorwaarden van het VEKA, mag de informatie uit het document niet gebruikt worden bij de opmaak van het EPC. Nuttige documenten kunnen architecturale plannen, facturen van uitgevoerde (isolatie)werken, lastenboeken, meet- en vorderingsstaten, offertes, EPB-aangiften, premie-aanvragen, reinigings- en verbrandingsattesten en notariële aktes zijn. Daarnaast kunnen ook foto’s van geplaatste isolatie als bewijs worden geaccepteerd, mits duidelijk is waar de isolatie is aangebracht.