Wat houdt het technisch beheer in van een mede eigendom in het jaar 2022?

Een onderdeel van het beheer van een mede-eigendom is het technisch beheer. Het is tegenwoordig noodzakelijk om naast de noodzakelijke onderhoud ook preventieve maatregelen te treffen. Wat mogen we onder technisch beheer van mede-eigendom in het jaar 2022 begrijpen? Jacob Van de Moortel, manager partner van Trema, legt uit hoe de toekomst van de technisch beheerder er uitziet.

De drie onderdelen van technisch beheer

We kunnen technisch beheer onderverdelen in drie onderdelen:

  1. Reactief luik
  2. Preventief luik
  3. Beheer van contracten en overeenkomsten van leveranciers

Reactief luik van technisch beheer

Het reactief luik van technisch beheer is de basis. Het reactieve luik houdt het vaststellen van problemen in aan de technische installatie van een gebouw en zorgt ervoor dat ze gerepareerd worden zodat de bewoners geen last ondervinden.

Preventief luik van technisch beheer

Het preventief luik van technisch beheer is tegenwoordig heel belangrijk aan het worden. Het is noodzakelijk om een goed preventief onderhoudsplan op te stellen om zo tijdig vast te leggen wie de onderhoudswerken zal uitvoeren en wanneer ze uitgevoerd moeten worden.

Beheer van contracten en overeenkomsten met leveranciers

Het derde luik van technisch beheer is het beheer van contracten. Om ervoor te zorgen dat de preventieve onderhoudswerken goed verlopen, is het belangrijk om met de verschillende externe partners correcte afspraken te maken. Hierbij is de SLA, of voluit Service Level Agreement, belangrijk. Zo’n akkoord bevat alle informatie rond de samenwerking en zijn een belangrijk bewijsstuk bij het niet naleven van gemaakte overeenkomsten.

Uit bovenstaande taken wordt duidelijk dat een technisch beheerder vooral goed moet kunnen communiceren. De werken moeten duidelijk doorgegeven worden aan alle partijen: mede-eigenaars, syndici, leveranciers…

De toekomst van de technisch beheerder

Zoals in vele sectoren is digitalisering belangrijk in de sector van vastgoed en specifiek in de sector van mede-eigendom. Informatie verzamelen over het gebouw en het lokaliseren van problemen verloopt nu allemaal veel vlotter dankzij geïntegreerde gebouwbeheersystemen. Dankzij deze systemen kunnen syndici veel efficiënter werken: problemen kunnen vroeger vastgelegd worden, budgetten kunnen nauwkeuriger opgevolgd worden en de algemene conditie van het gebouw kan bepaald worden.

Omdat een technisch probleem vaak ook juridische gevolgen heeft, is het belangrijk om als technisch beheerder op de hoogte te zijn van de juridische processen binnen een mede-eigendom.

Conclusie

De nieuwe technische beheerder moet goed kunnen communiceren met de verschillende partijen, moet mee zijn met de digitalisering in de sector en moet over een basiskennis aan juridische processen beschikken. Het is duidelijk: een goede technische beheerder moet veelzijdig zijn en moet van vele markten thuis zijn. Het is dus niet voor iedereen weggelegd en het duidt nogmaals het belang aan om met een professional in zee te gaan voor het ondersteunen van het technisch beheer van uw mede-eigendom.