Klimaatneutraliteit tegen 2050 – een streefdoel van Europa waar Trema aan meewerkt

Trema richt zich op energiebesparende renovaties van gebouwen in mede-eigendom. We doen dit met een snel groeiend team van 7. Naast de coördinatie van renovatieprojecten sensibiliseert Trema ook mede-eigendommen in lijn met de Vlaamse renovatievisie. Zo heeft Trema reeds meer dan 15% van de EPC gemeenschappelijke delen uitgevoerd. De tool die Vlaanderen gebruikt om de renovatiegolf van de mede-eigendommen op gang te trekken.

Nog geen EPC-attest voor je gemeenschappelijke delen of zin om mee te bouwen aan een duurzame omgeving?

Neem contact met ons op via info@trema.be

  1. https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2050_nl
  2. https://www.energiesparen.be/vlaamse-langetermijnrenovatiestrategie-voor-gebouwen-2050
  3. Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wordt deze timing nu bijgestuurd (principiële goedkeuring 7 mei 2021). Er komt een fasering in functie van de grootte van het appartementsgebouw. Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 eenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022. Voor de middelgrote (5 tot en met 14 eenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023 en voor de kleinste (2 tot en met 4 eenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2024.

Preventief luik van technisch beheer

Het preventief luik van technisch beheer is tegenwoordig heel belangrijk aan het worden. Het is noodzakelijk om een goed preventief onderhoudsplan op te stellen om zo tijdig vast te leggen wie de onderhoudswerken zal uitvoeren en wanneer ze uitgevoerd moeten worden.

Beheer van contracten en overeenkomsten met leveranciers

Het derde luik van technisch beheer is het beheer van contracten. Om ervoor te zorgen dat de preventieve onderhoudswerken goed verlopen, is het belangrijk om met de verschillende externe partners correcte afspraken te maken. Hierbij is de SLA, of voluit Service Level Agreement, belangrijk. Zo’n akkoord bevat alle informatie rond de samenwerking en zijn een belangrijk bewijsstuk bij het niet naleven van gemaakte overeenkomsten.

Uit bovenstaande taken wordt duidelijk dat een technisch beheerder vooral goed moet kunnen communiceren. De werken moeten duidelijk doorgegeven worden aan alle partijen: mede-eigenaars, syndici, leveranciers…

De toekomst van de technisch beheerder

Zoals in vele sectoren is digitalisering belangrijk in de sector van vastgoed en specifiek in de sector van mede-eigendom. Informatie verzamelen over het gebouw en het lokaliseren van problemen verloopt nu allemaal veel vlotter dankzij geïntegreerde gebouwbeheersystemen. Dankzij deze systemen kunnen syndici veel efficiënter werken: problemen kunnen vroeger vastgelegd worden, budgetten kunnen nauwkeuriger opgevolgd worden en de algemene conditie van het gebouw kan bepaald worden.

Omdat een technisch probleem vaak ook juridische gevolgen heeft, is het belangrijk om als technisch beheerder op de hoogte te zijn van de juridische processen binnen een mede-eigendom.

Conclusie

De nieuwe technische beheerder moet goed kunnen communiceren met de verschillende partijen, moet mee zijn met de digitalisering in de sector en moet over een basiskennis aan juridische processen beschikken. Het is duidelijk: een goede technische beheerder moet veelzijdig zijn en moet van vele markten thuis zijn. Het is dus niet voor iedereen weggelegd en het duidt nogmaals het belang aan om met een professional in zee te gaan voor het ondersteunen van het technisch beheer van uw mede-eigendom.